Tuin winterklaar maken

Winter onderhoud in uw tuinTips voor het onderhoud van uw tuin in de herfst en winter. Veel mensen kijken hier tegenop.

De meeste bloemen en planten zijn uitgebloeid, en om nou met regen en wind in de tuin te gaan werken schrikt toch een beetje af. Toch heeft het veel voordelen om dat wel te doen. Door in de herfst al onderhoud te plegen in de tuin zorg je voor een levendigere, betere tuin in het voorjaar.

Sluit buitenkranen af en laat sproeisystemen leeglopen

Haal water uit uw buitenslang Doordat tijdens vorstperiodes water in de leidingen kan gaan bevriezen zorgt dit voor veel schade. Om je tuin beter tegen vorst te verdedigen kan je de buitenkraan beter afsluiten, de tuinslang leeg laten lopen en bakken en gieters leeg maken.

Planttijd voor bladverliezende bomen

Bomen, heesters en andere plant- en bomensoort die hun blad verliezen in het najaar kunnen in de herfst prima overgezet worden. De planten hebben minder voedingsstoffen nodig om de winter door te komen zonder blad. U zult zien dat de boom in het voorjaar gewoon weer meedoet met blad produceren.

Bescherm uw planten tegen vorst

Bloemen beschermen tegen vorst kunt u doen met juteDe ene plant kan beter tegen vorst dan de andere. Sommige inheemse planten kan u daarom het beste beschermen. Dit kan doormiddel van een omhulsel van jute met daaronder stro, of ander isolerend materiaal.

Ook planten met een opgaande groei kunt u ondersteunen in de winter. De vorst zorgt namelijk voor opdroging van de steel. Hierdoor kan de plant zijn belasting niet meer aan met als gevolg dat ze kunnen knakken.

Dood materiaal kan weggehaald worden zodat groenblijvers niet verstikken. Laat de rest zitten. Dit geeft tot het voorjaar bescherming aan de plant.

Bloembollen poten

Bloembollen poten in het najaarDe herfst is het ideale seizoen om bloembollen te poten. De bloembollen komen in het voorjaar op.

Vijveronderhoud

Vijver winterklaar makenDe meeste vijvervissen kunnen wel een beetje kou hebben. Wat wel belangrijk is, zijn onderhoud aan vijverplanten en het verwijderen van ingewaaid blad en afval.

De meeste vijverplanten zijn aan het einde van de herfst al wel afgestorven. Haal het blad van vijverplanten en ingewaaid afval zo veel mogelijk uit de vijver. Wanneer dit afval op de bodem ligt kan het gaan rotten. Bij dit rottingsproces komen er giftige gassen vrij die schadelijk zijn voor vissen en andere dieren in de vijver. Helemaal in het voorjaar, wanneer de dieren in de vijver al hun vetreserves al hebben gebruikt kan dit vervelende gevolgen hebben.

Om blad in de vijver te voorkomen kunt u een net spannen over de vijver of een oppervlaktepomp (skimmer) plaatsen.

Plaatst een ijsvrijhoud- of luchtpomp in de vijver ter voorkoming van het dichtvriezen van uw vijver. Hierdoor ontstaat er een wak waardoor giftige stoffen kunnen ontsnappen en de druk onder waterniveau niet te hoog wordt.

Zorg voor de vogels in de winter

Vogels helpen in de winterVogels houden niet van winters. Voedsel is schaars, en water ook wanneer het gevroren heeft. U kunt vogels een handje helpen. Maak drinkbakjes met gaas eromheen. Op deze manier kunnen vogels wel drinken door het gaas heen, maar geen waterbad nemen. De vogelhuisjes bevatten misschien nog nesten van het voorjaar. Deze kunt u schoonmaken en op een veilige plek ophangen.

Maak een beschuttingsplek voor egels, amfibieën en andere dieren

Bescherming voor dieren in de winterAls u een stukje in de tuin over hebt kan er een takkenhoop gemaakt worden. Bijvoorbeeld van het snoeihout wat u over heeft. Deze takkenhoop biedt een perfecte beschutting voor egels, amfibieën en andere dieren.

Mocht u toch niet zo zeker zijn of dit u gaat lukken? Wilt u advies of wilt u dat uw tuin professioneel winter-onderhoud krijgt? Neem dan contact met ons op. Wij komen graag langs voor advies of een herfst/winterbeurt.

Mocht u toch niet zo zeker zijn of dit u gaat lukken?

Wilt u advies of wilt u dat uw tuin professioneel winter-onderhoud krijgt? Neem dan contact met ons op. Wij komen graag langs voor advies of een herfst/winterbeurt.
 

Maak een afspraak

Informatie of offerte?

Vul dit formulier in of bel naar 0318-645737.

Tips om een tuin winterklaar te maken

  • Sluit buitenkranen af en laat sproeisystemen leeglopen.
  • Planttijd voor bladverliezende bomen, heesters vruchtbomen en hagen.
  • Haal bij vaste planten dood materiaal weg wat groenblijvers kan verstikken. Laat de rest wel zitten. Dat geeft tot het voorjaar winterbescherming.
  • Geef planten met opgaande groeiwijze extra steun.
  • Verwijder dood plantenmateriaal en ingewaaid blad uit het vijverwater. Als u te lang wacht zinkt het naar de bodem en gaat daar rotten.
  • Ideaal seizoen voor het planten van bloembollen.
  • Zorg voor een voerplek en een drinkbak voor vogels.
  • Laat ergens een takkenhoop liggen (snoeihout) als overwinteringsplek voor egels, amfibieën en andere dieren.
  • Dek vorstgevoelige planten af.

Wie zit er achter Klaproos Tuinen

Ariaan Klap

0318 - 64 57 37

Wilt u ons team aan hoveniers leren kennen? Bekijk dan ons team op onze medewerkerspagina.

Een terugbelverzoek achterlaten